неделя, 23 септември 2012 г.

Салата от сурови тиквички и моркови със зашеметяващ дресинг

Докато чаках мусаката да се изпече (рецептата за нея - утре), ми се прииска да спретна някаква салатка. Така или иначе бях купила тиквички, ми хрумна рецептата на Супичка за салата от сурови тиквички и моркови. Бързо, лесно, вкусно :)
Понеже двете тиквички бяха прекалено огромно количество за едно скромно морковче, нарязах още няколко и салатата стана прилично количество. Дресинга приготвих в двойна доза, но сякаш мааалко прекалих с чесъна, забравяйки, че вкусът му се разгръща след престояването на конкретното ястие. По тази тема обаче нямаше оплаквания вкъщи, така че считам рецептата за успешно изпълнена. Много готина салатка, определено ще си я правя както за училище, така и за вкъщи като гарнитура. Дресингът е брилянтен, обожавам съчетанието от мед и оцет. Прекрасно - точно както изглежда и на снимката.

Finally successful scotch tape mani!

Най-накрая успях да постигна този вид маникюр, на който бях хвърлила око, както сами можете да видите от дясната страна на блога. Съвсем случайно открих тиксо за 25 стотинки в магазин за левче, а то се оказа най-добрият възможен вариант. Залепва плътно и не шупти като хартиеното тиксо и не отлепя долния лак като обикновеното.
Авторката на този туториъл е една от любимите ми nail art блогърки - има чудесни идеи с брилянтно изпълнение, затова ви съветвам да се поровите из блога й и да откриете своето вдъхновение. За да станат лентичките възможно най-прави, нарязах тиксото на обикновени парчета, залепих го върху корицата на тетрадка и с макетен нож разделих всяко по дължина на 4-5 различни по дебелина чертички.
За основа използвах Revlon 340 Coconut Crush, a розовото е Revlon 040 Fuchsia Fever.

Допада ли ви този тип маникюр? Пробвали ли сте го? А в какви цветови комбинации?

петък, 21 септември 2012 г.

Gradient nails: опит 1

Винаги съм искала да си направя такъв тип маникюр и си мислех, че е лесно, повлияна от уроци като този и този. Да, ама не. Оказа се, че проблемът е елементарен, но страшно трудно разрешим - гъбичката. Пробвах с парче от класическите кухненски гъби за миене на съдове за педикюра си, но стана на балончетата, които си личаха от километри. Затова си купих и гъбичка за фон-дьо-тен, но тя попива такова главозамайващо количество лак - и то за секунди - че за ноктите ми не остава почти нищо. Не знам как хората си слагат фон-дьо-тена с такава гъбичка, но е много неикономично. Отнема много лак и много повторения (съответно и време), за да си струва резултата. Ето и снимка на опита ми. (с кофти качество, за което се извинявам)


Синият лак е от новата серия на Голдън Роуз - Golden Rose Rich Color. Моят цвят е този - веднага ми допадна и ми хрумна, че ще се съчетае перфектно с доста цветове.
Доволна съм от покупката. Лакът е с приятна консистенция (малко по-гъст отколкото ми се иска и съм свикнала при Флормар, например, но не е фатално), добра покривност (на снимките съм с 2 слоя) и изсъхва изключително бързо. Прословутата четка наистина е по-удобна от обикновените, макар и не толкова чудодейна, колкото я описват.
Другият цвят, който използвах за маникюра, е един лак на Avon, който имам от над половин година и използвам за първи път. На шишенцето не пише нито номер, нито име, а изхвърлих картонената кутийка много отдавна, но нищо. Лакът, както виждате, е лилав със син подтон и много, много ситен глитър. Мисля, че двата цвята, които избрах, си подхождат страхотно и маникюрът е добър преход от ярките, свежи летни тонове към по-убитите и някак мрачни нюанси, които се използват през студените месеци.

И така... ще продължавам да опитвам, докато не успея да направя gradient mani. А вие как сте с тази техника? :)

Крем супа от тиквички по домашна рецепта

Сестра ми от скоро има брекети, а след последния преглед при ортодонтката зъбите я болят доста и жадува за лесни за хапване неща. Какво по-лесно от супичка? :) Все още не съм овладяла изкуството на вкусната домашна пилешка супа, затова се спряхме на нещо по-лесничко - варени зеленчуци, пасирани с подправки. По друг начин казано - крем супа.
Любимата ни крем супа е от тиквички. В нета има безброй много рецепти, но решихме да я приготвим по рецептата на мама, скрита в една папка. Ето я и нея:

Необходими продукти:
2-3 тиквички
1-2 картофа
1 малка кофичка заквасена сметана
чесън на вкус
копър

Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на кубчета, покриват се с вода и се варят до полуготовност.
Добавят се и нарязаните тиквички. Супата се оставя да ври още 10 минути, отстранява се от котлона и се добавят сметаната и чесънът. Аз сложих три скилидки, но дойдоха малко на голямата тенджера - следващия път ще сложа цяла глава. След това се пасира, добавя се копърът и се разбърква добре. В моето семейство обичаме крем супата със сиренце, но на почитателите на месото повече ще им хареса с шунка, дебърцини или наденичка. :)

Finally beauty related: Нови нещица

Обзалагам се, че ви писна да четете за кулинарните ми подвизи, но ви предупредих в началото - когато ме обземе някаква мания, става страшно :д
И понеже разнообразието е хубаво нещо, искам да ви покажа какво си купих напоследък. Нещата са нови и нямам изградено мнение за тях, затова ревютата ще са по-нататък.

Продължавам да експериментирам с шампоани, за да открия своя, който не премива косата и не я омазнява. Иска ми се да я мия веднъж на три дни, а не на два, но засега това е невъзможно. Пробвала съм няколко шампоана за мазна коса, но ми се струва, че я премиват и скалпът ми отделя повече себум, за да навакса и крайният резултат е един и същ - мазна в корените коса и суха в краищата. Затова си купих шампоан и балсам на Орзен с бира за нормална коса. Бяха на промоция и всяко беше по 3.19 в "Лекси".

Друго нещо, което ще се бори с косата ми, е сухият шампоан на Балеа. Доста е известен напоследък и е единственият поносим като цена вариант. Опитах го веднъж върху себе си, май помогна. На сестра ми успях да го сложа по-добре и веднага се забеляза резултат. Тренировки му е майката.

Каня се да си купя лак за коса от месеци, но не ми се даваха пак 5 лв, затова отново заложих на Балеа със сладкия мини лак. 100 мл е и струваше 2 лв, фиксацията е напълно задоволителна.

Последната покупка си беше направо без пари. Лосион за тяло на Биотен с лимон и антицелулитен душ гел с костилки от маслини (вдясно) - двете за около 4.50. Огромно изкушение, на което не устоях, въпреки че не съм възхитена от почистващото мляко на марката. Все пак обаче това е единственият ми досег с тях и реших да им дам шанс. Лосионът мирише страхооооотно <3, душ-гелът не му отстъпва, но сякаш частичките не са достатъчно големи. Все пак ще продължа да го използвам и когато преполовя или свърша опаковката, ще дам по-подробно мнение :)

четвъртък, 13 септември 2012 г.

Мъфини с шоколад и круши

Покрай завидния ми мерак да се въртя в кухнята тези дни нямаше как да пропусна да направя нещо сладичко. Последния път прегорих едни божествени мъфини точно с минутка-две, затова исках да се реабилитирам пред приятеля си и да му направя едни свестни десертчета.
За да е по-различно този път, избрах тази рецепта. Страхотна си е, да ми се чуди човек защо реших да я променям и да добавям нарязани вътре круши. Не че стана зле - напротив. Но трябва да призная, че аранжирането на крушите отгоре хич не ми се получи като на прекрасните снимки в рецептата. Не изглеждат особено добре, но пък, честна дума, страшни са на вкус. Шоколад и круши after all <3 Понеже съм истинска шокоманиачка (както и приятелят ми, хехе) сложих 150 грама шоколад вместо 80, но това по никакъв начин не навреди на вкуса. Интересното беше, че вместо 10-12 мъфина се получиха 23 сладки малки мъфинченца, изпечени на 180 градуса за 14 минути.
Най-искрено ви съветвам да опитате рецептата, защото тя определено спада в категорията "бързо, лесно и уникално вкусно"!

Гаспачо

Или за незапознатите - студена испанска супа с божествен вкус и начин да разнообразите таратора в горещите летни месеци, ако ви се прияде нещо с консистенция на супа, хехе :)
От доста време се каня да го приготвя и след като се консултирах с любимите си напоследък кулинарни блогове, се спрях на тази рецепта. Предпочетох я пред някои други, защото съставките са напълно пасирани.
Както сами виждате, приготвянето е елементарно. Единствената промяна, която направих, беше да заменя магданоза с десетина листенца пресен босилек, защото просто обожавам аромата му, смятам, че придава някак по-западен вкус на ястието.
Опитайте, няма да съжалявате! :)

Запеканка с тиквички, извара и сиренце :)

Сутринта, докато приятелят ми все още закусваше с набързо приготвените бутер банички, ми се прииска да сготвя нещо леко за обяд. Дългото четене на кулинарни блогове и "заплюване" на рецепти даде резултат и секунда по-късно захванах да правя запеканка с тиквички.
Страшно лесна и бърза рецепта, на всичко отгоре - много вкусна! Поздравления за авторката на блога! :)
Промените, които направих, не бяха големи - (1) вместо да използвам само извара, добавих и сирене и (2) пропуснах копъра и магданоза. Въпреки това обядът ни не беше безвкусен, защото го подправих със сол, черен пипер, лук и доста чесън (както си е по рецепта). Мляс!

понеделник, 10 септември 2012 г.

Палачинки

 Преди време, търсейки рецепта за картофки на фурна, попаднах на страхотен кулинарен блог - идеален наръчник за начинаещи кулинари, което си е и целта на самата авторка. Тъй като имам желание да придобия опит и умения в кухнята, си заплюх няколко рецепти. Една от първите, които ми легнаха на сърце, беше класическата рецепта за палачинки.
Палачинките винаги са представлявали изключително голямо кулинарно предизвикателство за мен - като се започне от самите съставки (мислех, че водата е изцяло каприз на баща ми), мине се през консистенцията и се стигне до страшното накъсване на уж готовата палачинка. Сигурно разбирате, че просто нямах търпение да проверя дали тази рецепта ще се получи в моите ръчички. Е, определено се получи! Предстои ми да се усъвършенствам, но резултатът си е напълно задоволителен. Следвах рецептата точно и гарнирах палачинките със сиренце и сладко, каквато е традицията в моето семейство.
За да не бъда голословна, ще ви покажа няколко снимки, като предварително се извинявам за лошата светлина, но днес в Пловдив е изключително мрачно и неприветливо.

В най-скоро време смятам да приготвя и кюфтета от тиквички или прочутото Гаспачо. :)