четвъртък, 2 януари 2014 г.

Портокалови мъфини с шоколадов ганаш

Честита Нова година на всички!

Пожелавам ви любими хора, с които да споделите най-хубавите си моменти и които да ви подкрепят в най-лошите; смелост да следвате мечтите си; мъдростта да знаете кога да се откажете и кога да продължите; воля и целеустременост, за да се справите с възникващите по пътя препятствия! И, разбира се, малко късмет, за да върви всичко по вода!


























Първият пост за новата година ще е отново на кулинарна тематика - портокаловите мъфини с шоколадов ганаш са другият десерт, който занесох на новогодишното парти, и, както се оказа, са главозамайващо вкусни! Съчетанието от ненатрапчивия аромат на портокал и вече доказания като всеобщ фаворит шоколадов ганаш определено е наслада за вкусовите рецептори, а с малко старание - и за окото :)

Рецептата е базова и подлежи на вариации. Вместо шоколадов ганаш може да се добавят парченца шоколад в тестото и да се разтопят по време на печенето - резултатът е страхотен! Сушени плодове или ядки също биха променили вкуса. Би могло да се приготви и глазура с портокал или ванилов крем. Нямам търпение да експериментирам, защото, както ще се убедите, рецептата е лесна, бърза и вкусна - точно според девиза на блога.

Необходими продукти за портокалови мъфини с шоколадов ганаш:

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 пакетче бакпулвер (10 гр)
1/2 ч.л. сол
4 с.л. настъргана портокалова кора - количеството може спокойно да бъде увеличено
1/2 ч.ч. смес от разтопено масло и олио
3 с.л. прясно изстискан портокалов сок
1-2 пакетчета ванилия
1 яйце
200 гр кисело мляко

За ганаша: течна животинска сметана, масло и натурален шоколад на око - трудно е да се дадат пропорции, защото мъфините могат да бъдат намазани с доста уклончиво количество. Целта е гъст и тъмен шоколадов крем. Нещо като 300-400 мл сметана и 2 шоколада ще свършат работа, мисля.

За украса: парченца кандиран портокал, който майка ми донесе от Испания. Тъй като не се намира в България, може да бъде заменен с начукани лешници или бадеми, различни поръски като перлички, сърчица, точки на Др Йоткер или просто настъргана на едро кора от портокал :)





Начин на приготвяне:

1. Яйцето, захарта и солта се разбиват на ръка. Постепенно се добавят сокът от портокал, настърганата кора, ванилията и киселото мляко.

2. Брашното и бакпулверът се пресяват и се добавят на порции към мократа смес.

3. Формичките за мъфини се пълнят на 2/3 и се пекат на 170° с вентилатор за около 20-25 минути. Аз използвах мини формички и от това количество се получиха около 30 мъфина.

4. Сметаната се разбива с миксер, след което се добавят на струйка предварително разтопените на водна баня шоколад и масло. Оставя се да се охлади и леко да се втвърди - на терасата или в хладилник, но е много важно през 5-10 минути да се разбърква, за да не хване коричка. Когато кремът постигне желаната гъстота, може да се шприцова или да се намаже с лъжичка. Аз избрах второто, на което и се дължи по-непринуденият им вид :) Накрая украсете и мъфините са готови!

Лесно, бързо и страшно вкусно! Неслучайно мъфините са един от любимите ми десерти. Мога да бъда изкушена с чийзкейк, тирамису или панакота, разбира се, но те не могат да се сравняват с мъфините по "лесност" на приготвяне!
Тъй като обаче все още съм в България и разполагам с време и удобна кухня, смятам да приготвя и някое от тези три, току виж се оказало по-лесно отколкото предполагам!

Ще се радвам, ако съм успяла да изкуша някой от вас да пробва тези невероятни портокалово-шоколадови изкушения. Споделете отзиви, ако е така, а предложения за подобрения също са добре дошли :)

3 коментара:

  1. Потекоха ми лигите пред екрана :))

    ОтговорИзтриване
  2. Ymmmy!!!!
    Обожавам мъфини! А тези са разкошни! Когато ми остане време, обещавам да ги пробвам!
    http://thingamyjic.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване