сряда, 3 април 2013 г.

Грижа за коса и нокти или... Завръщането!

Отново съм тук след дълго отсъствие. Съвестно и стриктно следях любимите блогове, но вдъхновение липсваше. За сметка на това, в момента преливам от идеи и малко по малко ще гледам да ги осъществя :)
Първата ми публикация определено касае всички бъдещи абитуриентки, между които съм и аз, както и всички, които просто търсят какво да подобрят в рутинните си ритуали.

Та... като бъдеща абитуриентка грижата за косата и ноктите ми е в челната тройка по приоритети (заедно със "забавните" подробности като прием в университет, кандидатстване за общежития и т.н). От малка съм научена, че здравата и свежа кожа/коса/нокти е резултат от съвместни действие отвън и отвътре. Казано разбираемо, хубава храна и свястна козметика, което далеч не значи скъпа.
От два месеца усилено приемам специални витамини, а маската за косата е задължителна на всяко къпане. Вече съм направо като справочник за различните съставки в една маска (домашна, разбира се). В тази връзка препоръчвам тотална липса на употреба на преси и маши. Сешоарът често е необходим - моята коса изсъхва в невероятна форма, ако я оставя без сешоар, но ако се лишите от любимата преса два-три пъти седмично мигновено ще забележите по-добри резултати.

Ще ви разкажа по-подробно и се надявам да не ви отегча :)
Един януарски ден... (малко като приказка тръгнах, хехе) по време на душ забелязах как от косата ми изпопадаха един куп къси косъмчета. След внимателна инспекция установих, че това е част от огромното количество нацъфтяла коса, дължаща се на впечатляващо глупавия ми навик да се къдря, започвайки от върховете на косата. Още не мога да си се начудя на акъла...
Два дни по-късно бях на фризьор и 6-7 см коса си заминаха на пода. Решението беше моментално - забравих всякакво топлинно третиране на косата освен сешоара и то с хийтпротектор. Аз, която в продължение на близо 3 години си изправях косата 3 пъти седмично, се отказах от пресата. Беше си направо като отказване на цигари. Интересното е обаче, че свикнах изключително бързо без нея. Дори има дни, в които я харесвам естествена. С повече обем е, по-жива, а известната начупеност (не си представяйте къдрици) придава мека линия на лицето. Не мога да се изправям със сешоар, ужасно съм некоординирана и ръцете ми омаляват на третия кичур. Предстои да се науча. Въртящо-духащата четка на Rowenta също не помага особено - тя си е прекрасна, просто аз успявам да си заплета половината коса в нея за няколко секунди.
Следващото важно нещо беше покупката на хубава серия за измиване на косата. Не че е задължително - напротив. Гарниер, Елсев, Шварцкопф и подобни масови марки далеч не са лоши или неподходящи, просто аз следвах максимата "Като ще е гарга, да е рошава". За мой късмет се оказа, че един от най-богатите сайтове за избор на подобни продукти, а именно небезизвестната "рибка" си има магазин точно в Пловдив. Колко удобно, нали? Изхвърчах до там и се зарадвах по момичешки на отрупаните с продукти щандове... Прецених, че не искам да се изхвърлям от първия път и се колебаех между марките Lakme и Macadamia. Везните натежаха в полза на шампоана и маската от жълтата серия на Лакме. Съвсем скоро очаквайте ревю на серията :)

За да не става постът много дълъг и неприятен за четене, ще го разделя на две и още утре очаквайте втора част, в която ще ви разкажа за домашните маски за коса, които се превърнаха в неотменна част от ежедневието ми :)

1 коментар: