четвъртък, 4 април 2013 г.

Хитрите моменти при домашните маски за коса

Ето и втората част от поста :)
И идваме до уж сложната част - домашните маски. Предполагам, че на част от вас веднага си представят едно бъркане, мазане и клепане, което отнема нерви и много време... Е, вероятно сте прави за клепането, но нямате представа колко лесно може да вкарате в ежедневието си употребата на маски. Ще ви трябват по 10 минути 2-3 пъти седмично, за да изберете продукти и да нанесете на косата. А през останалото време, в което маската ще е на косата ви, тоест 3-4-5 часа, сте напълно свободни да правите каквото и да е из вкъщи. Дори и най-течната маска може да стои на място с найлонова торбичка/шапка за баня и хавлия. В повечето случаи дори няма нужда от тях, а просто от шнола за коса.
Продуктите за домашни маски могат да са най-разнообразни. Важно е да знаете кой за какво служи и да съобразите маската с вашия тип коса. Медът и киселото мляко подхранват, жълтъкът (не яйцето, жълтъкът!) от едно време се използва като заместител на шампоан, хумата изсушава доста, оцетът е за блясък. За алкохола се смята погрешно, че изсушава, но за да се случи това, трябва да се сложи в колосални количества. 1 супена лъжица единствено ще помогне - ще загрее скалпа и съставките на маската ще проникнат по-бързо в него. Тук няма какво творчество да проявите - бира или вино далеч няма да ви свършат работа. Заложете на ракия.
Маслата са задължителна част от една маска. И тук съществува погрешно схващане, а именно, че маслата задължително омазняват косата и са предназначени само за суха коса. Напротив.
Има много масла с най-различно предназначение - могат да се използват както самостоятелно, така и като част от маски. Изключително достъпни са продуктите на Икаров. Маслото от гроздови семена дори регулира омазняването, затова се нанася в корените. Все пак внимавайте с количеството, за да не се получи гаф. В корените се нанася малко и се масажира. Маслото от пшеничен зародиш пък се слага по дължината на косата, за да предотврати накъсване. Бадемово масло притежава почти всяка загрижена... или обсебена, хаха, от косата си дама. То стимулира растежа. Същата цел има и стимулантът на Икаров, съставен от няколко масла, който лично на мен ми мирише леко неприятно. Аз редуцирам миризмата с капка от маслото на Macadamia. Едно от най-прекрасните масла, макар и доста по-скъпо, е аргановото масло. В България е най-популярно маслото на Наши, което изключително много варира в цената.
Един от най-известните продукти за коса е тривитаминолът. Можете да го срещнете и под името виалитон. По принцип е предназначен за овце и други едри животни, но е толкова нашумял като продукт за коса, че някои аптеки дори предлагат рецепти с маски, които го включват в състава си.
Аз лично разполагам с виалитон, стимулант на Икаров, бадемово, пшенично, гроздово и арганово масло, сяра на прах, хининова вода и доста ампули, за които ще ви спомена след малко.

Ще ви предложа няколко примерни маски за подхранване на косата. Съвсем спокойно можете да си измислите собствена или да попитате в огрооомната тема за коса в тийнпроблем.
Жълтък, мед, бадемово масло е доста добра комбинация. Всички маски с мед се нанасят трудничко и лепкаво и сякаш бетонират косата, но резултатът е доста добър.
Последната маска, която си направих, беше с жълтък, мед, стимуланта на Икаров, мъничко масло от макадамия и лъжичка алкохол. В повечето случаи слагам по 1 супена лъжица от масло.
Маска с кисело мляко съм си правила само веднъж, защото наистина не ми хареса да усещам миризмата в продължение на часове, но вие винаги може да опитате и да прецените сами. Смесете с жълтък и пшенично масло, добавете малко оцет за блясък и готово :) Ако се получи по-течно от желаното, добавете хума, но внимавайте с количеството. Прекалено много хума ще направи косата ви късаща се и изтощена. Ефектът не е траен, няма нищо страшно, на всеки се случва да направи гаф.
Ако имате малко време или не ви се занимава с маски, просто нанесете обилно масло или пък качествен зехтин по дължината. Може да масажирате със скромно количество стимулант корените :)

Ще се радвам да оставите коментар дали статията ви е била полезна или по-скоро леко обобщителна и не особено потребна. :)

Трета част очаквайте съвсем скоро - в нея ще спомена още някои подробности в грижата за косата; витамините, които биха ви били полезни и ще се спра по-подробно на грижата за ноктите :)

3 коментара:

 1. И аз съм фен на домашните маски за коса. :)) Най-често се мажа с различни масла, а понякога и преспивам с тях.
  Инче, номинирах те за Liebster Blog Award, ще се радвам да прочета отговорите ти! :)

  ОтговорИзтриване
 2. Здравей! Номинирала съм блога ти за Liebster Blog Award. Ще се радвам да се включиш. Повече подробности можеш да видиш в последния пост в блога ми http://myhappypond.com/2013/06/liebster-blog-award/

  ОтговорИзтриване
 3. Изключително полезна статия, за което Ви поздравявам за труда. :)

  ОтговорИзтриване