сряда, 12 февруари 2014 г.

Homemade granola

Какво е гранола?
Гранола е решението за всички, които не обичат мюсли!
Гранола винаги е ужасно вкусно и обикновено се възприема за здравословна закуска или похапване! 
Намерили пазарна ниша, естествено, куп производители заляха пазара с гранола - всички малки барчета като Корни и производните се наричат granola bar. Изведнъж тревогите на загрижените за фигурата си изчезват - те просто влизат в близкия магазин и грабват едно барче, убедени, че са ударили джакпота с нещо толкова вкусно, обикновено евтино и на всичко отгоре - здравословно! Да, ама не. Умеещите да разчитат етикети бързо проумяват, че в това нещо няма нищо полезно... Ако наистина "човек е това, което яде", аз отказвам да съм евтино барче, пълно със захар. 

Съответно решението идва само - защо да не си направим сами гранола? Точно по наш вкус и с ясното съзнание, че знаем какво ядем!Лично аз се втурнах с невероятен ентусиазъм към идеята предвид факта, че колкото и да опитвам, не успявам да се спогодя с мюслитата на пазара - вкусните са пълни със захар, а в здравословните има оскъдно, меко казано, количество ядки и сушени плодове, най-често стафиди, които не са сред любимите ми. Затова на помощ отново дойде Супичка със страхотна базова рецепта, която всеки може да изпълни според предпочитанията си! 

Ето какво сложих аз в домашно направената гранола: 

250 гр овесени ядки
250 гр ечемичени ядки
70 гр лешници - хубаво е ядките да са сурови, но в последния момент се оказа, че моите лешници са печени.
70 гр бадеми
150 гр мед
50 мл вода
50 мл олио
50 гр сушени кайсии
50 гр сушени червени боровинки


Въпреки че увеличих ядките, все още имам чувството, че дойдоха малко за това количество овесени ядки. Използвах само два вида сушени плодове, затова и тяхното количество трябва да се увеличи. Обмислям следващата вариация да е с тропическа тематика и рецептата ще претърпи още малко промени.

Гранола може да се яде и с кисело, и с прясно мляко. Аз мисля да я използвам като по-бърз заместител на закуската, която ям почти всеки ден в последните месеци и за която трябва отделно да режа плодове, да счуквам ядки и така нататък. Вместо това просто мога да използвам 5-6 супени лъжици от домашната гранола, която е направена по мой вкус, достатъчно здравословна и бюджетна, да добавя кисело мляко и шепа замразени малини или ягоди, които постоянно имам във фризера. Какво по-хубаво? 

А вие опитвали ли сте гранола или предпочитате доброто старо мюсли? 

Послепис с любов: Осъзнавам, че с последните ен на брой кулинарни постове, козметичните публикации доста са го закъсали, но обещавам да компенсирам!
Следващият пост ще бъде за хидратацията на проблемните ни местенца през студените месеци!

Няма коментари:

Публикуване на коментар