четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Да си поговорим за: Ангора или "целта оправдава средствата".

Здравейте.
Днес искам да отделим внимание на една изключително болна тема, бих я нарекла дори извратена. Поредната човешка перверзия, перифразираща "Целта оправдава средствата". Разбира се, в случая целта е задоволяване на нечии капризи и... повече пари.
А средствата... за тях малко по-надолу.

Вълната/Преждата с наименованието Ангора е изключително високо ценена, тъй като не само е 8 пъти по-топла от вълната, идваща от овце, а и значително по-лека. Рядко се използва в чист вид, защото е скъпа и нееластична, затова се смесва с акрилни влакна. Ангора се използва често при производството на пуловери и костюми.

Ангора се добива от ангорски зайци - съществуват изключително много видове, като 4 са признати официално от ARBA (American Rabbit Breeders' Association) - (преведено) английска, френска, гигантска и сатенена, които се различават по цвета на козината, теглото, количеството на добиваната вълна и метода на отглеждане. Ангорските пухчовци всъщност са били отглеждани от френските кралски семейства в средата на 18-ти век, а по-късно се разпространяват към Европа и Америка. В цивилизована част от света зайчовците се кръстосват с цел получаване на нови породи, участват в изложби и подлежат на строги изисквания - точно като кучета :)

За съжаление обаче, масовата част от ангората, която откриваме в дрехите си, се произвежда в нецивилизованата част, а именно Китай. Не е изненадващо, предвид отсъствието на каквито и да било ограничения и санкции по повод отношението към животните.

В китайските ферми за зайци животните се отглеждат натъпкани в клетка, лишени от всякакъв комфорт. На всеки три-четири месеца, колкото е необходимият период за израстване на нова козинка, биват изваждани от клетките, разпъвани на машини с цел да не мърдат и оскубвани. Очевидно това варварство има своите предимства пред други методи - по-малко guard hair отколкото при изчеткване, бръснене и събиране на падналата в клетката вълна. Доколкото разбрах, guard hair се нарича най-горната част на косъмата, която е оцветена и предпазва животинчето от неблагоприятни влияния на околната среда.

В клипа може да видите методиката по-точно. Категорично не препоръчвам гледането му на чувствителни хора, гледането е изцяло на ваша отговорност. Не мога да опиша потреса и отвращението, което изпитах, виждайки снимка на оскубан заек. Физическата реакция беше моментална - падане на кръвното, задушаване и повдигане. От клипчето успях да стигна до 27-мата секунда преди да се разтреперя и да разплача.


Тук можете да оставите името и имейла си, за да се привлече вниманието на French Connection върху факта, че мъчението на животни не е модерно и със сигурност не е оправдано.
French Connection e масивна франчайз верига магазини за дрехи в Англия, Канада и Америка.

Немалко компании вече се отказаха от артикули, в чиито състав е включена ангора - примери за това са ASOS, New Look, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Marks & Spencer, H&M, C&A.

Коментара и решението оставям на вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар