четвъртък, 1 януари 2015 г.

Добре дошли в годината на марсала!

Знаете, че всяка година минава под знака на определен цвят. 2014 беше годината на орхидеята, 2013 - на изумруденото зелено. Цветът за 2015 беше обявен още през есента, което даде възможност на няколко холивудски звезди да го разходят по червения килим.
Напоследък ми стана интересно кой избира нюанса, който ще даде плод на въображението на модни и интериорни дизайнери и който ще видим също върху коли, бижута и лимитирани колекции на козметични марки.
След кратко търсене попаднах на страницата на Pantone Color Institute, които вече 15 години прогнозират следващото багрено вдъхновение. Тяхното кратко представяне гласи:
The Pantone Color Institute provides color trend forecasting, color insights and customized color consulting. We help companies make the most informed decisions about color for their brands or products to gain a competitive edge.
Решението за 2015-та на Лиатрис Ейзмън, изпълнителен директор на компанията, е марсала.
Марсала е червеникаво-кафевият цвят на ликьорно (подсилено) вино със същото наименование, което се произвежда на остров Сицилия, Италия. "Подсилено" заради особена стъпка по време на ферментационния процес, благодарение на която виното придобива 17-20% алкохолно съдържание. Виното марсала намира широко приложение в правенето на коктейли, сладкиши - например тирамису, както и в сос за овкусяване на месо.
Попаднах на рецепта за печено пиле със сос от гъби и марсала, която непременно ще опитам!

Сега обаче искам да ви представя моето вдъхновение.
Честно казано, в началото не бях никак впечатлена от цвета и не виждах с какво толкова се различава от бордото, което аз никак не харесвам. Като ще е червено, да е червено - ярко, силно, кървавочервено, нали?
Да, ама не! Нюансът на марсала често се описва като тъмночервено с нещо земно в него.
Майка ми беше обсебена от идеята да си купи лак за нокти в този цвят и изненадващо го открихме в предполагаемо новата колекция на Golden Rose - Color Expert под номер 78. В шишенцето не изглежда нищо особено, но въпреки това реших да го пробвам и се влюбих от първия... слой! Цветът е прекрасен, наситен, дълбок, стои безкрайно стилно и елегантно допълва почти всеки аутфит, с който ми хрумна, че може да го нося. На Нова година го комбинирах с изчистена тъмносиня рокля и statement necklace в сребристо. Смятам, че е интересна замяна на стандартното празнично червено и определено често ще краси ноктите ми.

Относно самия лак - прекрасна, прекрасна формула и страхотна четка. Тъй като тези качества са в пълна сила и за предишната колекция - Rich Color, мисля, че и издръжливостта ще е също толкова добра. Цветовият избор е буквално огромен, аз вече си купих 2 цвята  - нежно лилаво и интересен сребрист нюанс с мек лилав подтон. Когато си купя и собствено шишенце с марсала, ще се поогледам и за още няколко :)
При по-спокойна ръка може да нанесете лака дори само на един плътен слой, аз реших да го тествам при стандартните условия, затова нанесох два.

Тъй като цветът е с изключително силен характер, предполагам, че ще стои по-добре като акцент отколкото на голяма площ, например като възглавничка на дивана; ефирен шал; кадифени ръкавици. Ще стои страхотно и със сива рокля вместо стандартния черен чорапогащник. Попаднах и на страхотни картини в марсала, при което цветът е омекотен с water technique.

Какво мислите? Харесва ли ви цветът и как бихте го комбинирали, ако имате такъв лак за нокти или сенки?

1 коментар: